Monsenyor Torras i Bages va néixer a Les Cabanyes, municipi de l'Alt Penedès, el 12 de setembre de 1846.

 

La família es va traslladar a Vilafranca del Penedès, on els fills poguessin estudiar. En Josep va estudiar al convent de monges del carrer de la Font.

 

En la seva època d'estudiant universitari a Barcelona, Torras i Bages va conèixer el doctor Milà i Fontanals. A l'estiu tots dos passaven l'estiu a Vilafranca.

 

Després d'estudiar al seminari de Vic, en Josep Torras i Bages fou ordenat sacerdot a Girona, l'any 1871. L'any 1873 va anar a Roma i al Vaticà amb el seu amic Collell, on van ser rebuts pel Sant Pare Pius IX. El matiex any va celebrar la missa de la diada de Sant Fèlix a Vilafranca.

 

Fou nomenat Bisbe de Vic i va fer l'entrada a la seva diòcesi, com a tal, el 15 d'octubre de 1899. Com a bisbe, va fer arreglar la cripta de la basílica de Santa Maria de Vilfranca, encomanant els treballs al seu amic Josep Llimona

 

Encara que Monsenyor Torras i Bages tenia molta família, va quedar com l'únic hereu i va decidir regalar la seva casa pairal de Vilafranca, can Gomà, per fer la biblioteca.

 

El Venerable Doctor Josep Torras i Bages va morir el 7 de febrer de 1916 a Vic. Té la seva sepultura a l'altar de la Mare de Déu de Montserrat de la Catedral de Vic.